fbpx

Under tiden kan kalk byggas upp ganska enkelt och kan göra att köks- och badrumsarmaturer, rör och apparater ser bleka och smutsiga hela tiden. Speciellt om du bor i hårt vattenområde kan det vara en riktig kamp att hålla kalk i fjärran. Blekmedel ser ut som en lösning på kalkproblemet, men det ger bara bleknings- och blekningseffekten på själva kalkskalan och den återgår snabbt till ful gul skala.

Vad är kalk?

Limescale är en hårdmineralavlagring som huvudsakligen består av kalciumkarbonat (CaCO3) och den byggs ofta in i vattenkokare, rör och annan inredning i köket och badrummet.

Naturlig lösning

Det finns olika kemikalier tillgängliga på marknaden för att ta bort kalk, men vanlig vitvinäger och limesaft verkar vara miljövänligt och kostnadseffektivt. Att blötlägga kalk i citronsaft eller vit vinäger kan hjälpa till att ta bort den lätt. För att bli av med envisa fläckar måste du blöta det i en timme eller över natten.

Kaffemaskiner och vattenkokare

För att ta bort kalk från kaffemaskinen, lägg till vinägerlösning i kaffebryggarens vattenbehållare och kör maskinen (utan kaffe) och kör den sedan två gånger med rent vatten för att skölja noggrant. För vattenkokare, fyll den med vinägerlösning (50% vinäger och 50% vatten) och lämna den över natten. Nästa dag kommer kalkbotten att släppas lätt.

Obs: skölj noggrant för att bli av med vinäger.

Kranar och badrumskopplingar

Kranar i badrum och kök har vanligtvis kalk runt. För att ta bort den, blötlägg en liten handduk i vinäger och linda den runt kranen. Låt det ligga i några timmar och skrubba området lite för att ta bort all kalk.
För badrumsinredningar, fyll en halv sprayflaska med vatten och hälften med vinäger och använd den regelbundet på plattor, bad, handfat etc. för att hålla kalk borta.

Tvättmaskin och diskmaskiner

Häll en kopp limesaft eller vinäger i tvättmaskinen och kör den tom. Häll lösningen i diskmaskinens botten för diskmaskin. Det håller kalk borta och fräschar också upp din diskmaskin.