fbpx

Det finns olika typer av patogener som bakteriesvampar och virus som sprider infektion och sjukdomar bland människor och för att minimera spridningen av virus och bakterier har desinfektionsmedel som väteperoxid och isopropylalkohol använts i årtionden. Om du undrar vad som presterar bättre mot patogener och hur fungerar de, så är det här inlägget för dig.

Väteperoxid

Väteperoxid är det mest använda desinfektionsmedlet runt om i världen. Vid lägre koncentrationer är det känt för sin säkra profil, dvs att den är icke-irriterande och icke-giftig. Det betraktas därför som miljöalternativ till hårda klorbaserade blekmedel. Väteperoxid finns i olika styrkor för olika ändamål. 3% väteperoxid används som en mångsidig rengöring i hushållen. Högre koncentrationer väteperoxid, till exempel 10%, är populärt som effektivt blekmedel, å andra sidan används 35% av livsmedelsproducenter för olika ändamål - ostbearbetning etc.

Hur fungerar väteperoxid?

Det producerar hydroxylfria radikaler som är mycket destruktiva. Dessa fria radikaler attackerar och förstör väsentliga komponenter av bakterier, till exempel DNA, membranlipider och därmed bryter patogenerna.

Obs: Väteperoxid är ljuskänslig. Styrken minskar med tiden om den inte lagras på mörk plats.

Hur använder du det hemma?

Spraya 3% väteperoxidlösning på ytorna och låt den sitta i 5 minuter och torka av ytan. Det är alltid bra att bära gummihandskar när du hanterar kemikalier.

Isopropylalkohol

Isopropylalkohol är en vattenlöslig kemisk förening med stora desinficeringsegenskaper. Den har mycket stark lukt och det är också mycket brandfarligt, därför är det en viktig punkt att tänka på för säker hantering av kemikalier.

För att döda bakterier effektivt bör koncentrationen av isopropyl ligga mellan (70-90)%. Effektiviteten minskar emellertid kraftigt om koncentrationen är under 50%. Många tycker att isopropyl med 100% koncentration är mest effektiv men det är inte sant. Isopropyl med 100% koncentration avdunstar mycket snabbt och därför får det inte tillräckligt med tid att förstöra bakterier.

Hur använder du det hemma?

Se till att det är 70% i koncentration och spraya lösningen på ytan och lämna den på ytan i ungefär en minut. Torka av ytan.

Vilken ska man använda: isopropyl eller väteperoxid?

Båda är starka desinfektionsmedel när de används i rätt koncentration under rätt tid.

Isopropylalkohol när den används ofta på ytor, det kan skapa sprickor i plast / gummi eller orsaka missfärgning, härdning etc.

Om du behöver hjälp med att desinficera din plats, kontakta oss på www.swedprime.se. Vi använder certifierade icke-toxiska desinfektionsmedel som ger din plats en fullständig behandling från topp till botten.