fbpx

Trädgårdsskötsel kräver mycket hårt arbete, vård och tid av dig. Det är ganska nedslående att hitta växter som fångar sjukdomar i trädgården och inte veta hur det hände? Och om det kommer att spridas och kommer att få alla växter att dö? Frågan dyker upp om det finns ett sätt att bli av med det? För att hitta vägen måste man förstå att sjukdomar i en växt inträffar när tre tillstånd sammanfaller: för det första växter som kan få sjukdomar som värd. För det andra en patogen (virus, svamp, bakterie) som kan attackera växten och för det tredje miljöförhållandena (fukt eller torka) som främjar sjukdom. Avsaknad av något tillstånd låter inte sjukdomen hända. Därför kan eliminering av minst en av de tre villkoren hjälpa dig att få en sund trädgård. Följande är de fem sätten att hålla upp din hälsa i din trädgård:

Noggrann undersökning av anläggningen innan du köper den

Att undvika inträde av sjuka växter i din trädgård är det enklaste sättet att förhindra sjukdom i din trädgård. Köp inte en växt med döda fläckar och ruttna stjälkar. Utöver uppmärksamhet på toppen av växten, bör rotkvaliteten hos växten också inspekteras. När du köper en växt, kan du kontrollera om rötter är fast och vit i färg, som andra klokt blir mörk om de ruttnar. Ruttade rötter kan lätt döda växten även om toppen av växten verkar frisk.

Använd helt komposterat avfall från trädgård

Att använda helt komposerat avfall från trädgård är definitivt en bra idé att stärka jordkvaliteten. I avfallshögen kan det dock finnas olika material med olika nedbrytningshastighet. Den fullständiga komposteringen av avfall ger höga temperaturer som dödar patogenerna i den infekterade växten. Den lilla eller delvis sönderdelade infekterade växten i komposthög kan återintroducera den potentiella sjukdomen i din trädgård.

Höstrensning är viktig

Höstrensningen är ett effektivt sätt att kontrollera sjukdomar i din trädgård. Vissa sjukdomar kan leva genom vintern på döda löv och skräp och attackera de nya bladen på våren som kan spridas över trädgården och döda dina växter. Därför minskar spridningen av sjukdomar avsevärt genom att rensa bort döda löv och växtskräp varje höst.

Bli av med destruktiva trädgårdsfel

Bugs orsakar inte bara kosmetiska skador på era växter utan förstör också deras hälsa. Dessa insekter transporterar ofta virus från en anläggning till en annan. Bladlöss är till exempel en av de vanligaste bärarna. Det är möjligt att hålla dessa oönskade besökare borta från växter genom att använda bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel kan dock skada de gynnsamma insekterna (till exempel Braconid Wasps, Ground Beetles) också. Lösningen på detta kan vara användning av naturliga sätt som att stänkvatten på växter för att tvätta bort buggar, applicera varm paprika eller vitlökavvisande sprayer. För svåra problem kan du ta oljespray för bästa resultat.

Se till att det finns ett lämpligt avstånd mellan växter

De överfulla växterna tenderar att utveckla sjukdomar som rost på grund av relativt högre luftfuktighet än annars. Det är därför viktigt att ta hand om avståndet mellan växter för att säkerställa tillräckligt med luftflöde för att lövverk ska torka snabbt och fuktighet runt växter för att förbli på rätt nivå. Tätt åtskilda växter tävlar också varandra om vatten, näringsämnen och ljus, vilket leder till dålig hälsa hos växter. Dessa växter med dålig hälsa är också mer utsatta för sjukdomar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.