fbpx

Röran runt oss i våra hem, arbetsplatser etc. bidrar mycket till hur vi känner för våra omgivningar. Röran kan leda till en känsla av att bli överväldigad och stress som i sin tur kan leda till mer rörighet och i denna cykel slutar vi mindre med vår plats som gör saker och ting ännu värre.

Varför leder röran till stress?

 • Röret överstimulerar våra sinnen (visuella, luktande, taktila) och våra sinnen arbetar övertid med onödiga stimuli.
 • Röran fungerar som distraktion till vårt sinne och drar vår uppmärksamhet bort från vårt fokus.
 • Med röran runt är fysisk och mental avkoppling svår. Felaktigt avslappnad själ och kropp är mer benägna att möta negativa konsekvenser av stress.
 • Röran är påminnelse till hjärnan om enorma att göra-lista.
 • Röran orsakar ångest för att sortera och organisera högen runt.
 • Röran skapar också känsla av förlägenhet om någon gäst oväntat svänger av din plats.
 • Röran leder också till ångest när det hindrar oss från att snabbt och brådskande hitta det vi behöver (t.ex. filer, nycklar, räkningar etc. förlorade i högen.)

Vilka är åtgärderna?

Så här är några idéer:

 • För att möta rörigt hus kanske det inte är bra att göra det ensamt. För att vinna allt, ta hjälp av fler händer från huset. Om du vill göra det ensamt, dela huset i sektioner och slutföra ett i taget och följ ett annat. Att genomföra en liten uppgift kommer att motivera dig att slutföra återstående.
 • För att minska onödiga stimuli runt, placera saker i stängda utrymmen, t.ex. lådor etc. och försök att hålla visuellt lugnande och lugnande saker (blommor etc.) på öppna hyllor.
 • Bli av med saker du inte behöver eller inte använder. Du kan donera saker du inte vill eftersom det kan vara ett behov av någon annan. Saker som du sällan använder kan lagras i förvaringslådan och korrekt placeras kan vara med ett datum på det och nästa gång du öppnar det kommer du att ha en klar uppfattning om hur mycket du behöver det. Det kan därför hjälpa dig att sortera och lagra saker ordentligt och samtidigt kan du ta reda på vilka saker du kan bli av med.
 • Det är lättare att förhindra röran än att decluttera. Allt du behöver göra är att sätta tillbaka sakerna på rätt plats där du hämtade dem från. Det krävs övning för det. Men det kan spara mycket av din tid och energi att decluttera senare.
 • För att göra städningen rolig kan du ta på dina favoritlåtar. Du kommer att njuta av musiken; tiden kommer att gå snabbare och förmodligen kommer du att arbeta snabbare än du skulle göra utan låtar.
 • Du kan ta hjälp av städsexperter om du inte har tid till det eller har andra viktiga saker att göra. Vi är alltid där för att lösa dina rengöringsproblem.