"Det är en sällsynt person bland oss ​​som ser fram emot att städa huset," skriver Leo Babauta från Zen Habits. "Det gör jag verkligen inte. Men ett rent hus är något jag kanske älskar för mycket."

För de flesta av oss är hushållssysslor den typen av saker vi bara lider genom - vi vill inte riktigt göra dem, men vi vet att de måste göras. Vi slösar också mycket mer tid på dem än vi måste.

Här är några tidsbesparande tips som hjälper dig att få tillbaka din fritid.

1. Var mer effektiv

Brist på effektivitet - antingen genom en eklektisk personlighet, ett lätt distraherat sinne eller enkel lathet - är en av de främsta orsakerna till att rengöring av huset kan ta timmar. I alla utom de mest extrema fall, om du tillbringar timmar med att städa upp ett rum, har du förmodligen inte städat hela tiden. Istället försökte du göra ungefär tio olika saker på en gång.

Tips: Försök inte ta mer än ett jobb åt gången. Fokusera på vad du gör.

2. Gå bort med förhalning

När det gäller sysslor är förhalning din värsta mardröm. Ju längre du låter en röra stapla, desto svårare blir det att rengöra. Det som en gång kan ha varit ett tio minuters veckobesök kan således mycket enkelt förvandlas till en timmars lång slog genom smuts och skräp.

Tips: Arbeta inte i skador - gör regelbundet för att hålla omgivningen ren.

3. Tona ner röran

Röran är hemskt - och ju mer det är, desto mindre lycklig kommer du att vara med dina omgivningar. Ett rörigt rum har inte bara en negativ inverkan på ditt mentala välbefinnande, det är också extremt grovt att rengöra. Tänk på om det finns något skräp i din omgivning som du kan bli av med - sedan bli av med det.

Tips: Håll inte bara dina omgivningar rena - håll dem också städa. Ju mindre röran du har, desto lättare blir det att hålla ditt hem ser obefläckat ut.

4. Försök inte göra allt på egen hand

Om du inte bor på egen hand, bör hushållsarbeten inte vara ett en-jobb. Även om vi rekommenderar starkt mot mikromanering (på allvar. Gör det inte. Bara inte), det finns inget fel med att be (eller uppmuntra) dina familjemedlemmar eller rumskamrater att ge dig en hand. När allt kommer omkring måste de bo där på samma sätt som du - båda borde försöka hålla platsen städig.

5. Planera saker.

Det bästa sättet att motivera dig själv att hålla saker rena är att skapa ett schema. Ha en dag och tid då du kommer att rengöra badrummet, eller omorganisera dina kläder, eller dammsugas, eller hämta matvaror. Avvika inte från den tiden om du inte måste göra det.

Tips: Ditt schema behöver inte kartlägga dina varje vakna minuter. Avsätt bara en viss tid för att göra dina sysslor och du kommer att ha det bra.

6. Ändra hur du ser på städning

Okej, den här sistnämnda är visserligen lite galen uttalande, men du kanske lägger för mycket tid på att städa - och för mycket tid på att skjuta upp det - för att du har fel perspektiv? Varför inte försöka förvandla det till en meditativ övning? Du kommer antagligen fortfarande inte att njuta av att göra sysslor, men åtminstone känner du att du gör något annat med dig själv istället för att bara svepa eller skrubba en toalett.

Tips: Försök att tänka på en kreativ strävan när du städar - att skriva, konst eller musik, till exempel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.